terug naar openingspagina


Foto's van muziekinstrumenten op orgels en schilderijen

 

Op deze pagina heb ik enkele zelfgemaakte foto's van orgels en schilderijen met muziekinstrumenten bij elkaar geplaatst.

Haarlem, Bavo-kerk Leiden, Lodewijkskerk Leiden, Lodewijkskerk

 

Toelichting: het door Christiaan Müller gebouwde orgel in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem is beroemd vanwege niet alleen vanwege zijn muzikale kwaliteiten, maar ook vanwege het fraaie door Jan van Logteren gemaakte beeldhouwwerk. Naast het klavier (en vrijwel onzichtbaar vanuit de kerk) zijn links een hobospeler en rechts (zie foto boven links) een blokfluitspeler - met stevig gespierde armen - uitgesneden (1735-1738).

De Lodewijkskerk  is ingericht na de kruitramp die Leiden in 1807 trof. Koning Lodewijk Napoleon heeft toen de oude Saaihal ter beschikking gesteld van de rooms-katholieke parochie. Het orgel is gemaakt door Mitterreither, die in de nieuwe kas veel ouder materiaal van Schonat en Duyschot heeft verwerkt. Voor de versieringen op de kas zijn zo te zien echte instrumenten verwerkt, zoals links een klarinet en een niet afgewerkte traverso, en rechts een laaqt 18e-eeuwse hobo voor een viool (de strijkstok zal niet echt zijn).

 
Leiden, Lakenhal: vanitas door Steenwijck Leiden, lakenhal, vanitas door Collier

 

Toelichting: in het museum De Lakenhal bevinden zich twee vanitas-schilderijen. Het linker is in 1653 gemaakt door Pieter van Steenwijck en is een allegorie op de dood van vlootadmiraal Tromp. Het rechter is een vanitas-stilleven van Evert (Edward) Collier. Op beide schilderijen is een voor-barokke blokfluit afgebeeld met een metalen (zilveren) kap over het mondstuk, terwijl op het hout een wimpelband te zien is waarin het stempel van de bouwer was afgedrukt. Op de website http://www.recorderhomepage.net/art.html van Nicholas Lander is uitvoerige informatie te vinden over de blokfluit in de kunst.